©2018 by BouwJouwImperium. Proudly created with Wix.com

LET'S TALK MONEY. Dit verdienen influencers in België/Nederland.

January 21, 2019

Wat is een influencer waard? Hoeveel betaal je een influencer bij een samenwerking? Hoeveel kan jij vragen als influencer? In deze blog lees je alles over de prijzen van influencers. Ook laten we enkele influencers/content creators zélf aan het woord.

Soorten samenwerkingen

Niet alle samenwerkingen met influencers zijn betalend. Zo kan je bijvoorbeeld ook aan ruildeals doen of een affiliate programma opstarten. Meer daarover lees je in deze blogpost

 

Prijsfactoren

Enkele factoren die meespelen om de prijs van een influencer te bepalen zijn:

 • Aantal (echte) likes

 • Aantal (waardevolle) reacties

 • Aantal deelacties

 • Aantal (echte) volgers

 • Consistentie van posts

 • Aantal gesponsorde posts

 • Engagementrate (engagement in verhouding tot aantal volgers)

 • Gespecialiseerde niche of algemeen

 • ...

Prijs calculator

Via deze website kan je een profiel ingeven en meteen te weten komen hoeveel de influencer waard is, gebaseerd op een heel aantal van bovenstaande factoren.  Let wel op, niet alle bovenstaande factoren zijn in rekening gebracht bij deze calculator maar het is alvast een goed startpunt.

 

Voorbeeldje: voor mijn persoonlijke account @sofievanhooydonk mag ik volgens deze calculator 118 tot 196.5 euro per post vragen.

 

Gemiddelde vraagprijs per post

Bouw Jouw Imperium zond zelf een enquête uit om na te gaan hoeveel influencers nu juist vragen voor hun posts. Daar kwamen volgende resultaten uit:

 • 49 procent van de ondervraagden heeft tussen de 1000 en 5000 volgers, 30 procent heeft zelfs minder dan 1000 volgers

 • 53 procent van de ondervraagden heeft nog geen betaalde samenwerkingen kunnen strikken

 • 34 procent van diegenen die wel al betaalde samenwerkingen hadden, kregen tussen de 50 en 75 euro voor een post

 • Voor de aanwezigheid op een evenement vraagt 70 procent géén geld ALS ze een goodiebag mee naar huis krijgen

Benieuwd naar nog meer statistieken uit onze enquête? Bestel dan snel het boek "Vlaamse Instagram Influencers 2019".

 

Concrete cijfers van influencers

Niet veel influencers zijn bereid om hun vraagprijzen te delen, wat jammer is. Gelukkig hebben we er toch enkelen te pakken gekregen die bereid zijn om zich transparant op te stellen en hun huidige vraagprijzen willen delen. Helaas zijn dat vooral micro-influencers en kregen we geen enkele macro-influencer te pakken om prijzen te delen. Dus ben jij een macro-influencer en wil jij wél transparant zijn en je huidige vraagprijzen delen? Aarzel dan niet Bouw Jouw Imperium te contacteren.

We starten met mezelf @sofievanhooydonk, met 20.8K volgers, een engagementrate van 6.41 procent en volgens de moneycalculator gemiddeld 160 euro waard. Ik vraag momenteel een standaardrate van 75 euro per post.

 

Het gebeurt ook dat ik een ruildeal doe als het product op zich meer waard is dan 75 euro. Soms krijg ik bijvoorbeeld ook producten opgestuurd en ben ik er zo tevreden van dat ik ze post zonder er een euro voor betaald te worden. Daarnaast zijn er ook bedrijven die meteen zelf een prijs voorstellen als ze me contacteren en dat loopt dan al wel eens op tot een 500 euro per post.

@teasandgreens.be, met 3.6K volgers, een engagementrate van 6.75 procent en volgens de moneycalculator gemiddeld 35 tot 60 euro per post waard, vraagt momenteel een standaardrate van 80 euro per post. 

 

 

 

 

@looks.by.caro heeft 1.9K volgers, een engagementrate van 12.52 procent en volgens de moneycalculator gemiddeld 40 euro per post waard. Zij vraagt momenteel geen vergoeding per post. Caro werkt op basis van ruildeals en vraagt dus steeds het product in ruil voor een post. Dit meldt ze meestal meteen als ze gecontacteerd wordt door een bedrijf voor een samenwerking. Soms wacht ze ook af wat haar aangeboden wordt. Het gebeurt ook dat Caro een post maakt zonder daar het product voor te ontvangen. 

 

 

@hashtagsilke heeft 3.2K volgers, een engagementrate van 10.5 procent en volgens de moneycalculator gemiddeld 53 euro per post waard. Silke vraagt momenteel 10 euro per 1000 volgers (dus 30 euro) per campagne (1 post + stories). Als er enkel een story gevraagd wordt, rekend ze niets aan. Per extra post in eenzelfde campagne vraagt Silke 10 euro. Voor een vlog/blog vraagt ze 60 euro.

 

Silke vertelt dat ze soms zelf bedrijven contacteert als ze veel interesse heeft in het product. In dat geval laat ze de contactpersoon eerst zelf een voorstel doen. Als het dan enkel een ruildeal is, is dat oké voor haar omdat ze het zo'n leuk product vindt. 

Als een bedrijf Silke contacteert voor een samenwerking weegt ze de waarde af van wat ze krijgt. Als de producten meer dan 100 euro waard zijn, vraagt ze geen extra vergoeding. Als het echter een product van kleinere waarde is, zoals bijvoorbeeld een shampoo, dan geeft ze haar tarieven door. 

 

@laurawijnant heeft 1.8K volgers, een engagementrate van 13.35 procent en volgens de moneycalculator gemiddeld 40 euro per post waard. Zij vertelt: "Met 1.8K en 2 samenwerkingen mag ik mezelf een startende influencer noemen. Momenteel ben ik nog niet betaald geweest voor een samenwerking wat ook normaal is. Het waren gewoon 2 ruildeals waar ik al super tevreden mee ben."

3 redenen waarom sommige influencers meer/minder vragen dan wat de moneycalculator inschat:

 

 • Allereerst moet je natuurlijk DURVEN. Heel wat content creators hebben het moeilijk met hun waarde in te schatten. Velen rekenen helemaal niets aan en zijn blij als ze een product opgestuurd krijgen. Dat is natuurlijk helemaal prima. Maar als je er je beroep van wil maken, zal je toch je stoute schoenen aan moeten trekken en uitrekenen wat zo'n post waard is. Je steekt toch heel wat tijd in het creëren van content? Een foto trekken is vaak niet op 1-2-3 gebeurd. 

 

 • Ten tweede hangt het heel erg af van de niche, zoals hierboven al gezegd neemt het creëren van bepaalde content gewoon meer tijd en werk in beslag. Ook moet je soms investeren in goede apparatuur om degelijke foto's te nemen, of in softwareprogramma's als Adobe om de foto's nadien nog te bewerken. Neem bijvoorbeeld de food-niche. Als je van een bedrijf enkele leuke ingrediënten ontvangt om foto's mee te nemen moet je: je gerecht maken, de foto's nemen (persoonlijk vind ik food-fotografie een van de moeilijkste), de foto's eventueel nog bewerken, een leuke caption creëren, het recept helemaal uitschrijven voor je volgers, posten, reacties opvolgen, ... 

 

 • Ten derde wordt de job "influencer" of "content creator" in België en Nederland nog niet helemaal aanvaard, zeker als je het vergelijkt met de Verenigde Staten. Nederland staat daarin zelfs al iets verder dan België, het valt op dat Nederlandse influencers vaker betaald worden voor samenwerkingen dan Belgische. Ook de PR-bureau's uit Nederland stellen vaker een vergoeding voor dan dat dat door Belgische bureau's gebeurd. Dat duidt er ook op dat Belgische bedrijven influencer marketing nog niet aanzien als dé nieuwe vorm van reclame. Want bekijk het zo: Welke radiozender of TV-kanaal wil een gratis spotje uitzenden? Dat is toch ook niet gratis?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Our Recent Posts

WORKSHOP: Sociale Media voor Ondernemers

November 23, 2019

Instagram Content Creator Catalogus

November 12, 2019

Instastories tijdelijk bewaren (NIEUW!)

June 21, 2019

1/1
Please reload

Tags